onsdag 23 november 2011

Härjedalens okända pärla – skridskoåkning på Rogen


I dagens Tidningen Härjedalen skriver jag om skridskoåkning på Rogen. För er som inte har tidningen, men ändå vill läsa, så följer artikeln nedan:


Naturreservatet Rogen är för många känt sommartid, i början av vintern är det inte lika många som hittar dit.
- Det är inte så många, men det börjar bli fler som åker långfärdsskridskor här ute, säger naturbevakaren, Per Roger Wiberg.

Det stora samtalsämnet denna höst har varit snön, eller rättare sagt avsaknaden av snö, i västra Härjedalen. En som tar det hela med stor ro är naturbevakaren, Per Roger Wiberg:
- Vi hinner nog få snö ska ni se. En del vill inte komma ihåg att det har varit så här tidigare, det är inte unikt för i år.
För Per Roger Wiberg och Rogens naturreservat innebär det snöfira landskapet tillsammans med kyla, fina isar för långfärdsskridskoåkning.
- Isarna är toppen, jag var ute och åkte sex timmar igår, berättar Per Roger Wiberg.
Alla mindre sjöar och tjärnar i naturreservatet är frusna och enligt Per Roger Wiberg är det bara fantasin som sätter begränsningarna för hur många kilometer som man kan åka.
När TH:s utsända ger sig ut vid Käringsjön har nyhetsmorgon deklarerat att det har varit kallast i landet i Ljusnedal under natten, -12,4 grader. Solen är på väg upp och det enda som syns i sikte är en flock med renar. I ett virrvarr av sjöar, med gles tallskog runt omkring och med några fjälltoppar i förgrunden spänner vi på oss långfärdsskridskorna och tar några skär.
Med ett fånigt leende på läpparna för resterande del av dagen glider vi bortåt i riktning mot Skedbrostugan och när det är dags att vända efter ett fikastopp konstaterar fotograf, Jocke Lagercrantz:
- Jag måste säga att det är en dröm som går i uppfyllelse.

Under den gångna helgen har skridskosällskap från Stockholm varit ute vid Käringsjön och nu under veckan är det bland annat gäster från Karlstad som befinner sig på isarna ute i Rogen. Bybor och folk från närområdet har haft svårare att hitta ut.
- Alla är vana att åka skidor den här tiden, skridskor är inte så utbrett och lite av en ny modernitet här uppe, säger Per Roger Wiberg och tillägger:
- Sen är det de här med tiden för folk, vet du.  

Väderleksrapporten för resterande del av veckan ser lovande ut sett med skridskoögon, vilket innebär minusgrader och inge nederbörd.
- Det är bra med en förlängning på säsongen för oss, säger Per Roger Wiberg och berättar att även vinterfisket står för dörren.
- Om ett par veckor när snön lagt sig är det ännu bättre, är isen för blank skrämmer man fisken, men har man tur får man fisk nu också. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar